To niewątpliwie jedna z najsmaczniejszych sałatek.

Olitalia poleca: sałatka caprese

Nie masz czasu? Cały czas się spieszysz? Chciałabyś przygotować coś wyjątkowego,
a jednocześnie niebędącego zbyt dużym wyzwaniem? Mamy dla Ciebie idealną
propozycję.

To niewątpliwie jedna z najsmaczniejszych sałatek, które na stałe wpisały się we włoskie
tradycje kulinarne. Co więcej, jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a efektownie
podana zachwyca nawet najwybredniejszych smakoszy. Pomysł na sałatkę Caprese, bo o niej
mowa, zrodził się ok. 1950 roku na położonej na południe od Neapolu wyspie Capri, jednej z
najpiękniejszych i najromantyczniejszych wysp Morza Tyrreńskiego. Bardzo szybko stała się
ona jedną z najpopularniejszych przystawek we Włoszech – i nie tylko. Sekret tej prostej
sałatki tkwi w idealnym połączeniu subtelnej mozzarelli, dojrzałych pomidorów,
aromatycznej bazylii oraz delikatnej oliwy z oliwek extra vergine, oczywiście tłoczonej na
zimno. Aby poczuć słońce Włoch w przededniu polskiej wiosny, potrzebujemy:

składniki:
ser mozzarella; dojrzały pomidory; świeża bazylia; kilka łyżek oliwy z oliwek extra vergine
Olitalia; ocet winny; świeżo zmielony pieprz;

sposób przygotowania:
Mozzarellę i pomidory kroimy w plastry, by następnie ułożyć je dekoracyjnie na
talerzu. Możemy komponować naprzemiennie plaster pomidora i sera, możemy także
stworzyć ciekawszą wizualnie piramidkę. Oliwę z oliwek extra vergine Olitalia mieszamy z
odrobiną octu winnego oraz z pieprzem i skrapiamy składniki. Całość posypujemy świeżą
bazylią – i gotowe.
Jeśli chcemy dodatkowo uatrakcyjnić sałatkę caprese, możemy użyć pomidorków
koktajlowych oraz malutkich kuleczek mozzarelli i stworzyć szaszłyki – z pewnością będą
prezentować się wyśmienicie.

Sałatka caprese idealnie smakuje z grzankami i czerwonym winem. Smacznego!
Więcej przepisów rodem z Włoch znajdziesz na www.olitalia.pl

Authors

Related posts

Top